Velikonoční mazanec bez droždí

6. července 2012 v 11:18 | ♥Mariana♥ |  Sladké
Je to velmi lehký a rychlý recept na přípravu Velikonočního mazance. Rychlý je proto, že je bez droždí a nepotřebuje tedy žádné kynutí. Myslím, že tento recept mám z Toprecepy.cz.



Suroviny:

2 lžíce rozinek, 2 lžíce rumu, 250g hladké mouky, 1 balíček prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z půlky citronu, 75g měkkého másla, 75g cukru, ½ balíčku vanilkového cukru, 1-2 vejce, 250g měkkého tvarohu, 40 g nasekaných mandlí + asi 10g plátků mandlí na ozdobu, 1 vajíčko na potření.



Postup:


Rozinky si alespoň na 30 minut naložíme do rumu. Připravíme si suroviny, je důležité, aby všechny měly pokojovou teplotu!


Miska číslo 1 (větší) :

Prosejeme mouku, promícháme ji s kypřícím práškem a kůrou z citronu.


Miska číslo 2 (menší):

Ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce do světlé pěny. Poté do této směsi přimícháme tvaroh.



Tuto tvarohovou směs vmícháme do mouky a vypracujeme těsto. Pokud je těsto moc řídké, přisypte mouku. Nakonec vpracujte i rozinky a nasekané mandle.

Vytvarujte bochánek, který ostrým nožem nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 20 minut, poté troubu zeslabte a dalších 20 minut pečte při 150°C.



Po vyjmutí z trouby nechte chladnout při pokojové teplotě, tak se vám nestane, že by mazanec "splaskl". Mazance prý totiž nemají rády přílišné změny teplot.

Skladovat by se měl, až zcela vychladlý, v mikrotenovém sáčku, zabalený v utěrce a skladovaný v uzavíratelné nádobě. Tak prý vydrží co nejdéle vláčný.



Počítejte s tím, že se mazanec v troubě nabude a trošku se rozjede. Pokud ho chcete vyšší, tak doporučuji udělat si kolem dokola z pečícího papíru kulatou formu a nabude vám spíš do výšky.





 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama