Červenec 2012

Švestkové šátečky

11. července 2012 v 10:26 | ♥Mariana♥ |  Sušenky, muffiny...
Sladké a rozplývají se na jazyku - to jsou švestkové šátečky podle tohoto receptu.

Svatební koláčky

INGREDIENCE:
500g polohrubé mouky, 100g cukru krupice, 250g másla, špetka soli, šálek vlažného mléka, 60g droždí, švestky na půlky, moučkový cukr na posypání.

POSTUP:
V mléce necháme zmladit droždí. Mouku promícháme s cukrem a se solí. Přidáme změklé máslo a důkladně prohněteme. Přilijeme kvásek a vypracujeme tužší těsto. To rozdělíme na poloviny a postupně zpracujeme: Těsto na pomoučeném válerozválíme na plát vysoký asi 0,5 cm a nožem nakrájme na čtverečky o jedné straně asi 15cm. Do středu každého čtverce položíme několik půlek švestek a rohy křížem proti sobě přes švestky přehneme. Pak je pevně přitiskneme k sobě, aby se šátečky během pečení nerozevřely.Připravené šátečky narovnáme bez kynutí na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova. Po vyjmutí z trouby pocukrujeme a můžeme podávat.

Pivní polévka

11. července 2012 v 10:06 | ♥Mariana♥ |  Polévky
Správná pivní polévka. Překvapí vás nejen jednoduchou přípravou, ale i lahodnou chutí.

Recept Pivní polévka
INGREDIENCE:
2-3 Krajíce tvrdšího chleba
trocha vody
sklenka světlého piva
mletý kmín podle chuti
polévková lžíce rozpuštěného másla
sůl podle chuti
Masox
Zelená petrželka na ozdobu
2 žloutky
1 kelímek zakysaná smetany
POSTUP:
Do hrnce nakrájíme 2-3 krajíce tvrdšího chleba. Zalijeme trochou vody a sklenkou piva.Přidáme mletý kmín a lžíci rozpuštěného másla (klidně Rama) a sůl. Necháme povařit a buď prolisujeme nebo rozmixujeme a dochutíme masoxem či petrželkou. Nakonec přidáme žlouzky v zakysané smetaně. Pozor, jen prohřejeme, nevaříme, aby se nám nesrazily. Můžeme podávat s bílým pečivem a trochu ostřejším zeleninovým salátem.

Mazanec

11. července 2012 v 9:48 | ♥Mariana♥ |  Sladké
Tradiční Velikonoční pečivo podle mého receptu.
mazanec
INGREDIENCE:
400g polohrubé mouky, 100ml mléka, 3 žloutky, špetka soli, 1 čajová lžička citronové kůry, 80g moučkového cukru, 50g oloupaných a hrubě nasekaných mandlí, 80g hrozinek, 100g másla
Kvásek: 125ml mléka, 30g droždí, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce cukru moučky, oloupané mandle nakrájené na lístky, rozšlehané vajíčko na potření.


POSTUP:
Do vlažného mléka s moukou a cukrem rozdrobíme droždí a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem, solí a citronovou kůrou. Poté přidáme žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, mandle, hrozinky a pečlivě promícháme. Přilijeme kvásek a vypracujeme tužší těsto a necháme ho pod utěrkou kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce prohněteme a z těsta vytvarujeme kulatý bochánek. Bochánek přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě jednou nakynout. Potom vezmeme ostrý nůž a na vrcholku bochánku vykrojíme křížek asi 2 cm hluboko. Potom bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem, a posypeme lupínky mandlí.
Mazanec vložíme do hodně vyhřáté trouby, asi po 10 minutách teplotu snížíme a mazanec pak zvolna dopečeme.

Domácí Müsli (Musli)

10. července 2012 v 19:43 | ♥Mariana♥ |  Sušenky, muffiny...

Domácí Müsli podle tohoto receptu jsou lepší než kupované, můžete si do nich dát co chcete a na co máte právě chuť.





Co budete potřebovat:

100g strouhaného kokosu

350g ovesných vloček

3 polévkové lžíce hnědého třtinového cukru

3 polévkové lžíce medu

300g másla

sezamová semínka

1 lžička skořice

slunečnicová semínka

oříšky, mandle,ovesné vločky, lískové ořechy, kešu oříšky...

sušené ovoce - rozinky, meruňky....

Postup:




Nejdřív si předehřejeme troubu na 170°C.

V hrnci si rozpustíme máslo, ale nesmí vařit.

Do rozpuštěného másla přidáme třtinový cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit a zkaramelizovat. A poté přidáme med.

Stále mícháme,dokud nevznikne hustá tekutina. Ale pozor ať se nepřipálí.

Až tekutina zhoustne, odstavíme ji z plotýnky a přisypeme ostatní ingredience. Sušené ovoce, ovesné vločky, ořechy, kešu oříšky, kokos....

Promícháme, aby se nám suroviny vmíchaly do tekutiny.

Vezmeme plech a vyložíme ho pečíčím papírem.

Musli si naklademe na plech do obdélníku a pořádně ho uplácáme a zatlačtíme do něj,aby bylo musli zpevněné a drželo při sobě. Obdélník by měl mít šířku asi 1,5 cm.

Plech vložíme do předem předehřáté trouby a pečeme dozlatova po dobu 15 minut.

Poté vyjmeme z trouby a necháme vystydnout. Musli krájíme ochlazeným nožem na kostičky nebo obdélníčky. Pokud to nejde, vložte musli na chvíli do lednice.


obrázky: http://cookinglife81.blog.cz/1207/domaci-pecene-musli

Letní pečený čaj

7. července 2012 v 12:54 | ♥Mariana♥ |  Nápoje
V létě, kdy je ovoce až nad hlavu můžete využít tento recept na Letní pečený čaj z ovoce.


Ingredience:
1 kg ovoce - jakéhokoliv
šťávu z 1 citronu ( musí to být pouze šťáva, ne kolečka, pak by byl čaj nahořklý)
750g cukru krystal
3 ruličky skořice


Postup:
Ovoce pokrájíme na malé kousky, které skládáme na plech. Na plechu ovoce polijeme šťávou z citronu, přidáme cukr a skořici. Směs dobře promícháme a dáme ji péct do předehřáté trouby na 30 minut. Pak vytáhneme a ještě teplou směsí plníme zavařovací skleničky.

Koláč s ovocem a želatinou

6. července 2012 v 18:13 | ♥Mariana♥ |  Moučníky a Dezerty
V létě, kdy je ovoce až nad hlavu určitě oceníte tento recept na výborný koláč s ovocem a politý želatinou.


FOTKA - Litý koláč s ovocem a želatinou
Suroviny:
1/2 hrnku oleje
3/4 hrnku cukru
1 balíček prášku do pečiva
mléko
2 vajíčka
1 sáček Dr. Oetker želatiny
ovoce
1 sáček vanilkového pudingu
Postup:
V míse smícháme cukr,mouku , olej, prášek do pečiva a vejce. Přidáme trochu mléka, aby těsto mělo správnou hustotu. Těsto nalijeme na plech a pečeme v troubě asi 30 minut.

Připravíme si vanilkový pudinkklasickým způsoben uvedeným na obalu a nalijeme ho na vychladlý upečený koláč. Poté klademe ovoce čerstvé či kompot. A nakonec dle návodu na sáčku připravíme želatinu, kterou rovnoměrně polijeme celý koláč. Koláč necháme ztuhnout v ledničce a pak nařežeme a podáváme.

Velikonoční mazanec bez droždí

6. července 2012 v 11:18 | ♥Mariana♥ |  Sladké
Je to velmi lehký a rychlý recept na přípravu Velikonočního mazance. Rychlý je proto, že je bez droždí a nepotřebuje tedy žádné kynutí. Myslím, že tento recept mám z Toprecepy.cz.



Suroviny:

2 lžíce rozinek, 2 lžíce rumu, 250g hladké mouky, 1 balíček prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z půlky citronu, 75g měkkého másla, 75g cukru, ½ balíčku vanilkového cukru, 1-2 vejce, 250g měkkého tvarohu, 40 g nasekaných mandlí + asi 10g plátků mandlí na ozdobu, 1 vajíčko na potření.



Postup:


Rozinky si alespoň na 30 minut naložíme do rumu. Připravíme si suroviny, je důležité, aby všechny měly pokojovou teplotu!


Miska číslo 1 (větší) :

Prosejeme mouku, promícháme ji s kypřícím práškem a kůrou z citronu.


Miska číslo 2 (menší):

Ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce do světlé pěny. Poté do této směsi přimícháme tvaroh.



Tuto tvarohovou směs vmícháme do mouky a vypracujeme těsto. Pokud je těsto moc řídké, přisypte mouku. Nakonec vpracujte i rozinky a nasekané mandle.

Vytvarujte bochánek, který ostrým nožem nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 20 minut, poté troubu zeslabte a dalších 20 minut pečte při 150°C.



Po vyjmutí z trouby nechte chladnout při pokojové teplotě, tak se vám nestane, že by mazanec "splaskl". Mazance prý totiž nemají rády přílišné změny teplot.

Skladovat by se měl, až zcela vychladlý, v mikrotenovém sáčku, zabalený v utěrce a skladovaný v uzavíratelné nádobě. Tak prý vydrží co nejdéle vláčný.



Počítejte s tím, že se mazanec v troubě nabude a trošku se rozjede. Pokud ho chcete vyšší, tak doporučuji udělat si kolem dokola z pečícího papíru kulatou formu a nabude vám spíš do výšky.






Nugátový dort

6. července 2012 v 11:10 | ♥Mariana♥ |  Dorty
Recept je z pořadu s Italem v kuchyni. Je velmi vynikající.




INGREDIENCE:
těsto:
110 g hladké mouky

45 g másla

50 g cukru

1/5 prášku do pečiva

10 g kakaa

2 žloutky

kapku panenského olivového oleje (extra virgin)

špetku soli



Krém:

150 g nugátového krému

50 g čokolády na vaření

100 ml smetany

100 ml mléka

1 vejce



POSTUP:

Máslo a cukr dáme do misky, přidáme hladkou mouku, žloutky, kakao a pětinu balíčku kypřícího prášku do pečiva. Přidáme špetku soli a přilijeme kapku panenského olivového oleje. Ručně všechno spojíme v těsto, které prsty pořádně prohněteme. Hotové těsto zabalíme do fólie a na 30 minut necháme vydechnout v lednici. Jeho chutě se mezitím krásně prolnou. Ve vodní lázni dohlídka rozpustíme mléko, smetanu, čokoládu a nutellu a jemně je mícháme. Vzniklý krém dáme nakonec trochu vychladnout. Z lednice vyndáme těsto příjemně vláčné. Dortovou formu vytřeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem. Dno formy pokryjeme těstem vyváleným válečkem nebo rukama vytvarovaným. Zbytek uhněteme po stranách formy, aby vznikl dortový korpus. Do krému přidáme jedno celé vejce a promícháme jej. Zůstane hladký jako čokoláda. Poté jej nalijeme do dortové formy na těsto. V troubě vyhřáté na teplotu 185 stupňů pečeme dort asi 20 minut. Na 10 minut jej necháme vychladnout, aby čokoláda mohla ztuhnut a podáváme.

(výborný je ozdobený šlehačkou a jahodami)

Americké čokoládové sušenky - COOKIES

4. července 2012 v 19:08 | ♥Mariana♥ |  Sušenky, muffiny...


SUROVINY

1 hrnek hladké mouky
1 čajová lžička jedlé sody
1 čajová lžička soli
1/2 másla
1/3 hrnku cukru
1/3 hrnku třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
1 hrnek (nebo podle chuti) nakrájené čokolády na vaření

POSTUP

Smíchejte sypké součásti, v jiné misce si utřete máslo s cukrem, přidejte vejce a do toho postupně vmíchejte sypkou směs, nakonec přidejte čokoládu. Těsto kydejte po jedné velké polévkové lžíci na plech, střídavě 2 až 3 do řady, pečte ve středně vyhřáté troubě asi 9 až 11 minut. Dobrou chuť

Domácí Krtkův dort

4. července 2012 v 19:06 | ♥Mariana♥ |  Dorty
Domácí varianta velmi oblíbeného krtkova dortu!

INGREDIENCE:

korpus - 100 ml oleje, 100g moučkového cukru, 2 vajíčka, 1 lžíce rumu, 180g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 balíček prášku do pečiva, 125 ml mléka.

Náplň - 3 banány ( může výt i více podle velikosti), 2 kelímky smetany na šlehání (460-500ml), 2 balíčky ztužovače šlehačky, 40g cukru moučky, 70-80 gramů čokolády na vaření.


POSTUP:

Korpus: Olej, cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme lžíci rumu a zamícháme. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva. Tuto směs střídavě s mlékem přidáváme do těsta. Na závěr lehce vmícháme sníh. Vlijeme do vymazané a kokosem vysypané kulaté formy o průměru asi 24 cm. Pečeme při teplotě 175 °C po dobu asi 30 minut. Po obvodu vychladlého korpusu vytvoříme nožem kruh (asi 1,5 cm od kraje). Vnitřek korpusu vydlabeme lžící do zvláštní misy,ale dáme pozor, aby se nám na dně korpusu nevytvořily díry. Pokud se tak stane, vraťte na místo vydloubnuté těsto.

Náplň: Smícháme cukr, ztužovač a nahrubo nastrouhanou čokoládu. Do téměr ušlehané šlehačky vsypeme tuto směs a došleháme. Banány rozkrojíme podélně na poloviny a vložíme je do vydlabaného korpusu. Na ně navrstvíme slehačku s kousky čokolády a vytvoříme jakýsi kopeček. Na tento namačkáme jemně rozdrobený vnitřek korpusu.