Duben 2012

Pobidlová buchta

23. dubna 2012 v 16:24 | Majka |  Moučníky a Dezerty
Recept na výbornou buchtu, kterou mě naučila babička.

Ingredience:
200g cukru
100g povidel
4 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce kakaa
2 vejce
300g hladké mouky
1 a půl lžičky jedlé sody
0,25 (čtvrt) litru mléka

Postup:
Cukr, povidla, máslo, kakao a vajíčka rozšleháme do těsta bez hrudek. Přidáme zbytek ingrediencí a znovu rozšleháme. Hotové těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180°C po dobu 15 minut.

Povidlové taštičky

23. dubna 2012 v 16:18 | Majka |  Moučníky a Dezerty
Recept z jedné kuchařky....


Ingredience:
1 balíček listového těsta, povidla, hladká mouka na pomoučení podložky, moučkový cukr, vejce na potření.

Postup:
Na podložku nasypeme hladkou mouku a rozetřeme. Rozbalíme si listové těsto a rozkrojíme ho na půlky. Začneme s 1 půlkou. Vyválíme ji válečkem na placku asi 2mm tenkou. Skleničkou do placky vykrajujeme kolečka, která plníme vždy půl čajové lžičky povidel. Pak kolečko přeložíme, umáčkneme a okraje můžeme ozdobit vidličkou. Naskládáme taštičky na plech a potřeme je rozšlehaným vajíčkam, pak pečeme při 200°C asi 15 minut. To samé pak uděláme s 2. půlkou těsta.
Hotové taštičky pocukrujeme

Sušenky OREO

22. dubna 2012 v 17:09 | Majka |  Sušenky, muffiny...
Od kamarádky jsem dostala recept na báječné sušenky OREO tak tady je:


Ingredience:

Těsto:
300g hladké mouky, 180g másla, 100g moučkového cukru, 5 lžic kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vajíčko.
Náplň:
250g tvarohu, 100g sušeného mléka, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr podle chuti.


Postup:

Ze všech surovin na těsto umícháme těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v chladu nejméňe 1 hodinu odležet.
Pak těsto rozválíme na silnější placku asi 3mm silnou. Vykrajovátkem vykrajujeme do těsta kolečka, která můžeme ozdobit obtisknutím libovolného vzorku.
Naskládáme na plech a pečeme při 180°C po dobu 13-15 minut.
Po vytažení z trouby necháme sušenky vychladnou a pak je spojujeme náplní.
Náplň: Tvaroh rozmícháme s cukrea a sušeným mlékem, aby nám vznikla hustá hmota. Je-li tvarohová náplň příliš tuhá přilijeme kapku mléka, nebo smetany.


Kakaový perník

22. dubna 2012 v 12:53 | Majka |  Moučníky a Dezerty
Kakaová buchta, která vás dostane.


Ingredience:
1 hrnek mléka
1 vejce
1 lžíce medu
1/2 kosky másla (125g)
2 1/2 hrnku hladké mouky
1 1/2 hrnku moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1 balíček prášku do perníku
1/2 balíčku prášku do pečiva
plech s vyšším okrajem

Postup:
Do teplého mléka, ve kterém jsme rozšlehali vejce, vmícháme rozpuštěný med a rozehřáté vychladlé máslo. Tekutou směs po částech vmícháme do mouky a promícháme s cukrem, kakaem, práškem do perníku a práškem do pečiva.
Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a zvolna pečeme při 200°C po dobu 15 minut.

Bleskový makovec

22. dubna 2012 v 12:42 | Majka |  Moučníky a Dezerty
Recept na bleskový makovec s citronovou polevou.

Ingredience:
1 hrnek mletého máku, 3/4 hrnku pískového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 hrnek mléka, 1 vajíčko, 1 lžíce rumu, 1/2 lřičky skořice, dortovou či bábovkovou formu.

Postup:
Mák promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, moukou a práškem do pečiva. Přilijeme mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce, rum a skořici. Umícháme těsto a vylijeme ho na vymyzaný a vysypaný plech. Zvolna pečeme při 200°C po dobu 30-40 minut.

Drobenkový koláč

22. dubna 2012 v 12:37 | Majka |  Moučníky a Dezerty
Tento recept mám od maminky a děláme ho doma už několik let. Je to jednoduchá a rychlá buchta s ovocem a posýpkou. Vždycky všem chutnala.

Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 125g másla
- 2 vejce
- 3/4 hrnku mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3/4 balíčku prášku do pečiva
- ovoce nahoru (klidně kompotované, klidně čerstvé...)

Postup:
Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Jeden hrnek odebereme a do zbytku přidáme vajíčka, mléko, cukr, prášek do pečiva a vše důkladně umícháme do těsta. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme 15-20 minut při 200°C.