Duben 2012

Krabí pomazánka

24. dubna 2012 v 15:00 | Majka |  Pomazánky
Moje nejoblíbenější pomazánka.


Suroviny:
250g krabích tyčinek
100g sýru eidamu
3 lžíce majonézy
4 lžíce bílého jogurtu
sůl
pepř
petrželka na ozdobu

Postup:
Krabí tyčinky nakrájíme na jemno a sýr nastrouháme na nejjemnějším vzorku struhadla. Dáme do misky a přidáme ostatní ingredience. Promícháme a mažeme na pečivo a zdobíme petrželkou.

Čokoládová pěna

24. dubna 2012 v 14:38 | Majka |  Nápoje, koktejly
Čokoládová pěna ............... s lahodnou chutí.


Přísady:
200g (hořké) čokolády
6 vajec
1dcl vody
špetičku soli
může být lžička strouhané čokolády

Postup:
♥ Do hrnce(kastrůlku) nalámeme čokoládu a nalijeme vodu.Necháme rozpustit na mírném ohni.
Jakmile vznikne hladká hmota hrnec ihned odstavíme.
Rozbijeme všechna vejce tak, že oddělíte žloutky od bílků.Do bílků přidejte špetku soli a ušlehejte sníh.
Když čokoláda vychladne přidejte žloutky, Pokud chcete pěnu lehčí a snadněji stravitelnou, použijte žloutky pouze 3.
♥ Do čokoládové hmoty opatrně vmícháme bílkový sníh. A necháme vychladit 1-3 hodiny.
♥ Nahoru můžete nasypat trošku strouhané čokolády

Skořicoví šneci z listového těsta

24. dubna 2012 v 14:33 | Majka |  Sušenky, muffiny...
Skořicoví šnečči - recept od kamarádky.

Suroviny
200 g listového těsta
Náplň: 4 lžíce cukru krystal (může být i moučka)
2 lžíce skořice
1 vanilkový cukr
1 vejce
Postup
Těsto rozválíme, posypeme náplní a stočíme jako závin. Nakrájíme na centimetrové plátky, které pokládáme na plech kde je potřeme vajíčkem. Pečeme na 180°C asi 15 minut


Grilovaný Hermelín v mikrovlnce

24. dubna 2012 v 14:30 | Majka |  Do 10 minut.
Taky milujete hermelín? Tak proč si ho neudělat doma?


POTŘEBY: (na 1 porci)
1 Hermelín
Koření na hermelín - nebo grilovací
♥ Kapku oleje
♥ Pár krajíců chleba


POSTUP:
♥ Hermelín si podélně rozřízneme na 2 půlky. Na talířek kápneme kapku oleje a položíme hermelín.
Každou půlku hermelínu podle chuti posypeme kořením.
♥ Takto připravený hermelín dáme do rozpuštění cca. 1-2 minuty do mikrovlnné trouby.
♥ Mezitím si v topinkovači ohřejeme chleby pěkně do křupava. Mňam.
Hermelín se nám krásně rozpustil a je jako grilovaný. Dá se i mazat! =)


Rajská polévka

24. dubna 2012 v 14:16 | Majka |  Polévky

Recept na rajskou podle mého taťky.
Ingredience

1 rajský protlak (140g) nebo 3-4 polévkové lžíce protlaku, 1 malá cibulka, 2-3 polévkové lžíce hladké mouky, olej, 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, asi 1 polévková lžíce hřebíčku, kůra z půlky citrónu, 6 polévkových lžic cukru, asi 1 zarovnaná polévková lžíce soli, petrželka na ozdobu, kapka smetany do talíře (jak kdo rád)





Postup přípravy

Na oleji necháme zesklovatět cibulku a zaprášíme jí moukou. Až nám vznikne zlatavá cibulová jíška, tak ji zalijeme vodou z konvice (ne moc asi 0,5l), osolíme, osladíme, přidáme koření a citrónovou kůru a povaříme asi 5-10 minutek. Poté zcedíme, vrátíme zpět do hrnce (el. sporák na č.4) a přidáme rajský protlak. Důkladně protlak promícháme a dolijeme ještě asi litrem vody. Povaříme asi ještě 5 minutek. Mezitím si bokem uvaříme 10dkg těstovinových písmenek dle návodu na obale. Polévku odstavíme a přidáme do ní uvařená písmenka (nebo rýži). Nakonec dle potřeby ještě polévku dochutíme solí a cukrem a ozdobíme petrželkou. Na talíři můžeme kápnout trochu smetany.

Duhový koláč ve sklenici

23. dubna 2012 v 17:25 | Majka |  Moučníky a Dezerty
Na anglických stránkách jsem vám našla úžasný recept na duhový koláč ve sklenici. Vydrží i několik měsíců - pokud ho nesníte!! :) Skvělý jako dárek.


Ingredience:

♥ 250g másla
♥ 4 vajíčka
♥ 250g cukru
♥ 1 balíček vanilkového cukru
♥ 250g polohrubé mouky
♥ 1 balíček prášku do pečiva
Hlavní - - - Potravinářská barviva různých barev.

Postup:

Připravíme si 4 nebo 5 zavařovacích sklenic. Vymažeme je máslem, nebo je vystříkáme olejem.

Měkké (rozehřáté) máslo utřeme do pěny, přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr a vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva.

Těsto rozlijeme do misek. Kolik barev tolik misek. A do každé misky přidáme potravinářské barvivo.
Do zavařovacích sklenic dáváme po 3 lžících těsta, aby byla sklenice naplňená.
Pečlivě ubrouskem utřeme okraje sklenic. Sklenice postavíme na rošt (bez víček) v první třetině trouby a pečeme v horkovzdušné troubě při 160°C asi 30 - 40 minut, podle velikosti sklenic - zkoušíme špejlí.
Po upečení sklenice okamžitě zavíčkujeme. Udělala-li se čepice, zmáčkneme ji víčkem.
Necháme vychladnout.
Takto připravený koláč vydrží nejméně 4 týdny. Pokud má vydržet déle je nutno sklenice s koláčem povařit ve vodě (100 °C) po dobu 30 minut. Potom koláč vydrží několik měsíců.

Sklenice můžete ozdobit- mašlí, stuhou...čímkoliv. Je to pěkný dárek, který překvapí a potěší.

Můžete připravit z jakéhokoliv vašeho oblíbeného třeného těsta, které používáte třeba na bábovky, makové, ořechové, čokoládové…

Sklenice můžete vysypat ořechy, kokosovou moučkou… Fantazii se meze nekladou…
Na obrázku je na vrchu vanilková poleva s barevnou posýpkou.


Kinder mléčný řez

23. dubna 2012 v 16:55 | Majka |  Moučníky a Dezerty
Trošku náročnější moučník podle kinder tyčinky. Recept mám od táty.

Suroviny:

Těsto:
7 vajec
2 lžíce oleje
8 lžic cukru krystal
4 lžíce kakaa
1 lžička prášku do pečiva
10 lžic polohrubé mouky

Krém:
1/2 kg tvarohu
cukr moučka podle chuti
250g másla (1 kostka)
asi 12 lžic smetany (podle hustoty tvarohu)

Nebo:
2 vaničkové tvarohy
1 balíček vanilkového cukru
1 kelímek zakysané smetany
4 lžíce medu


Postup:

Zloutky vyšleháme do pěny, přidáme kakao, olej, mouku a prášek do pečiva. Připravíme si 2 plechy. Těsto rozdělíme a na každý plech nalijeme půlku. Těsto je hodně nízké. Pečeme při 150-180 °C asi 8 minut. Vršek těsta se vám nebude zdát upečený. Vytáhneme si z trouby a necháme vychladnout.
Mezitím si uděláme náplň. Ušleháme si tvaroh s máslem, cukrem, smetanou a dáme do lednice ztuhnout. Pak náplň namažeme na vychladlé těsto a dáme nahoru druhou upečenou vrstvu těsta. Krájíme ztuhlé. Uchováváme v lednici.


Buchta z mikrovlnky

23. dubna 2012 v 16:33 | Majka |  Do 10 minut.

Muffiny

23. dubna 2012 v 16:29 | Majka |  Sušenky, muffiny...
Recept, z mého deníčku receptů. Původně asi od máminé kamarádky.


Suroviny:
1/2 hrnku oleje
1 hrnek cukru
3 vejce
2 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
mléko dle potřeby
Něco na náplň: Čokoláda, rozinky, oříšky, skořice, kakao....

Postup:
Všechny Ingredience smícháme v těsto a plníme košíčky. Košíčky plňte vždy jen do poloviny, jinak vám přetečou.

DOBA PEČENÍ:
Velké košícky .......... 180°C / 25-30minut
Malé košíčky ...........180°C / 20-25 minut